De Nederlandse Orde van Belastingadviseurs heeft kritiek op de plannen om het pensioen in eigen beheer aan te passen.
Het kabinet wil het huidige stelsel van pensioen in eigen beheer vervangen door een andere vorm van pensioenopbouw door de dga (directeur-grootaandeelhouder) in zijn BV. Het huidige pensioen in eigen beheer is voor accountants, fiscalisten en actuarissen een feestje. De regels zijn erg complex en vergen veel periodiek onderhoud.
Maar voor de meeste dga’s is het pensioen in eigen beheer een knellend corset. Dat komt mede door de bizarre, tegenstrijdige waarderingsregels. Daardoor durven veel dga’s geen dividend meer uit te keren. Zij riskeren dan namelijk een belastingaanslag van 72 procent over de pensioenverplichtingen vanwege afkoop.
Hoewel de Orde de gebreken van het huidige stelsel erkent, staat zij niet onverdeeld positief tegenover de kabinetsplannen. Een van de kritiekpunten is dat de nieuwe regels niet bepaald eenvoudiger zijn dan de huidige.
Ook op de voorgestelde looptijd van het pensioen heeft de Orde kritiek. Nu nog is het dga-pensioen levenslang. In de voorstellen zal dat worden beperkt tot 20 jaar. Daarmee wordt aangesloten op de nieuwe fiscale regels van de bancaire lijfrente/banksparen. Ook daar is de looptijd in principe 20 jaar, al mag daar onder bepaalde voorwaarden van worden afgeweken. Bij het nieuwe dga-pensioen is vooralsnog alleen 20 jaar mogelijk.
Dat is vooral een probleem als er een groot leeftijdsverschil is tussen de dga en zijn of haar partner of als de dga op jonge leeftijd overlijdt. In beide gevallen begint dan het pensioen van de achterblijvende partner te lopen, maar als die op dat moment nog maar 40 jaar oud is, stopt het pensioen op 60-jarige leeftijd. De Orde zou liever zien dat hij of zij het pensioen kan uitstellen tot het bereiken van de reguliere pensioenleeftijd.
Dinsdag, op Prinsjesdag, zullen we horen of Wiebes de plannen al heeft omgezet tot één concreet voorstel.
Paul van der Kwast is financieel planner en lid van de Vereniging Onafhankelijke Financieel Planners. Voor Z24 volgt hij de fiscale ontwikkelingen op de voet. Ook schrijft hij tweewekelijks een column over personal finance.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl